Kniha Šlechtické neřesti - Káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy - Trh knih - online antikvariát
Moje hodnocení
Hodnotil 1 uživatel
nakladatel Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích
rok vydání 2017
vydání 1.
místo České Budějovice
stran 42
rozměry 21 cm
ISBN 978-80-87890-26-4 (brož.)

Káva i čokoláda byly v minulosti chápány jako lék, ale také jako něco, co škodí zdraví. Zpočátku nebyly vnímány natolik pozitivně jako čaj, který se do Evropy dostal především na základě svých léčivých účinků, a proto se prodával v lékárnách. Evropané nejdříve nebyli na chuť kávy a čokolády zvyklí. Teprve mléko na zjemnění a cukr pro příjemnou sladkou chuť prolomily počáteční rozporuplné reakce.


Prodám tuto knihu

Tuto knihu nikdo nenabízí

Nabízení knih k prodeji je dostupné pouze registrovaným uživatelům s ověřeným číslem mobilního telefonu. Zaregistrovat


Sháním tuto knihu

Tuto knihu shání 5 uživatelů

Pokud ji vlastníte, můžete jim ji nabídnout.

Sháním tuto knihu

Jakmile knihu někdo nabídne, dáme vám vědět.

Pokud sháníte více knih, doporučujeme se nejdříve zaregistrovat. Je to zdarma.

Komentáře

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.


Ivulka 10. 05. 2021
Cyklus Šlechtické neřesti, který se zaměřuje na každodenní záliby a radovánky šlechty, započal v roce 2017 výstavou Káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy pořádanou na Státním zámku Dačice. U příležitosti této výstavy vznikl stejnojmenný katalog přibližující to, jak se káva a čokoláda pila na šlechtických sídlech.

Na rozdíl od čaje, který se do Evropy dostal jako lék a prodával se v lékárnách, byla cesta kávy a čokolády na šlechtická sídla složitější. Zpočátku tyto pochutiny Evropanům nechutnaly. Teprve mléko na zjemnění, cukr pro oslazení a koření pro zvýraznění chuti prolomily počáteční rozporuplné reakce. Káva se do Evropy dostala z Afriky přes Arabský poloostrov, zatímco čokoláda byla dovezena ze Střední a Jižní Ameriky. V průběhu 17. století se tyto pochutiny staly oblíbenými na evropských panovnických dvorech a začaly se dostávat do domácností šlechticů. Doba 18. století již byla kávě a čokoládě nakloněna. Rozšířené byly kavárny a výrobny čokolády, ale nápoje se připravovaly i v zámeckých kuchyních. Z nich putovaly pochutiny na šlechtický stůl. Oblíbené při servírování se staly především nádoby z porcelánu, ovšem vznikaly i nádoby výjimečného uměleckého provedení, jako například kokosové ořechy zasazené do zlata určené k popíjení čokolády. Když pánové rokovali o nějakém zajímavém tématu nad šálkem dobré kávy či čokolády, při té příležitosti občas kouřili tabák. Setkávání s hosty se doplňovalo o hry. Oblíbenost kávy u šlechty v 18. století ukázalo rozšíření tzv. Caffe Cräntzgen – denní či týdenní setkání, při němž dámy popíjely tento nápoj a krátily si čas karetní hrou L´Hombre. Vytvořil se tak prostor, který sloužil jako místo pro konverzaci a výměnu zpráv.

Nahlásit chybu u této knihy

Nahlásit chybu u této knihy