nakladatel | Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
---|---|
rok vydání | 2014 |
vydání | 1. |
jazyk | česky |
stran | 154 |
ISBN | 978-80-7454-403-3 |
Termická analýza (TA) byla definovaná mezinárodní komisí pro termickou analýzu a kalorimetrii - International Confederation of Thermal Analysis (ICTA) jako: “Širší pojem označující různé experimentální techniky, při kterých je některá vlastnost zkoumaného vzorku (fyzikální nebo chemická) monitorována v závislosti na teplotě nebo čase jako funkce teplotního programu (ohřev, chlazení, izoterma) v prostředí specifické atmosféry. Nedávné diskuse v ICTA vedly k modifikaci takovéto definice, kdy nový výklad říká, že: „Termická analýza představuje analýzu změny ve vlastnosti vzorku, která je způsobena vloženou teplotní změnou“. Především jde o to, že slovo analýza představuje více než prosté monitorování. Dále, že změna vlastnosti je častěji detekována než absolutní velikost vlastnosti samotné, pak dále, že se nejedná o skutečnou teplotu vzorku, ale spíše skutečnou teplotu okolí vzorku (např. měřící cely), která je programována. Pojem specifická atmosféra byl vypuštěn, protože by neměl být součástí obecné definice, jelikož se z širšího pohledu jedná pouze o jakýsi provozní parametr měření, podobně jako je i použitý typ kelímku (pánvičky), který je součástí měřící cely.
Nabízení knih k prodeji je dostupné pouze registrovaným uživatelům s ověřeným číslem mobilního telefonu. Zaregistrovat
Jakmile knihu někdo nabídne, dáme vám vědět.
Tuto knihu zatím nikdo nekomentoval.
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.