Změny od ledna 2024 - blog - Trh knih - online antikvariát

Změny od ledna 2024

Petr Sobotka / 18. 12. 2023


Tento článek obsahuje podrobný popis změn, které na Trhu knih chystáme k 1. lednu 2024. Výtah 4 nejdůležitějších bodů jsme zaslali emailem všem registrovaným uživatelům a zde jsou změny popsány podrobněji.

1) Nové číslo účtu

Rozhodli jsme se změnit banku. Hlavní úschovní účet, na který jsou směřovány platby za knihy i ze kterého plynou výplaty utržených peněz prodejcům tak bude 32109/5500.

Nové číslo účtu je snadno zapamatovatelné a umožňuje tak okamžitou kontrolu, kam vlastně peníze posíláte.

Krátké číslo účtu je mimo jiné příprava na platbu pomocí QR kódů, které bude možné brzy u všech objednávek použít. QR kód v kombinaci s okamžitou platbou by měl nově představovat nejlepší způsob, jak za knihy rychle zaplatit.

Původní číslo účtu ve Fio bance bude fungovat ještě několik měsíců, nemusíte se tedy strachovat a pokud pošlete peníze omylem na původní účet, poradíme si s tím a platbu spárujeme.

Od ledna také začneme výběry peněz prodejců poukazovat okamžitou platbou a ne standardním převodem. Výběr sice z bezpečnostních důvodů neproběhne ihned po potvrzení formuláře, ale cílíme na to, aby peníze přistály na bankovním účtu prodejce ještě ten samý den. (Fio banka hromadné zadávání okamžitých plateb neumožňuje, proto jsme to doposud neuměli.)

2) Nabídky podnikatelů budou označeny

Asi 10 % prodejců na Trhu knih tvoří OSVČ a právnické osoby. Jejich inzeráty a profily začneme vizuálně označovat.

Pokud prodáváte knihy v rámci Trhu knih v rámci své podnikatelské činnosti, prosím vyplňte nám do 31. prosince 2023 svoje IČO v Nastavení v profilu. IČO nebude veřejně viditelné, ale kupující se jej dozví po objednání knih.

Na transakce podnikatelů jsme nuceni uplatntit rozdílné záruční podmínky, podmínky pro reklamace a zejména možnost odstoupení od objednávky a vrácení zboží do 14 dní.

Uvedené změny plynou z Novely zákona o ochraně spotřebitele.

3) DAC7 a hlášení prodejců Finančnímu úřadu

Dle platné směrnice začneme v průběhu ledna 2024 reportovat Specializovanému finančnímu úřadu prodejce, kteří v roce 2023 přes Trh knih prodali knihy za více než 48.000 Kč nebo překročili počet 30 prodejních transakcí.

Vytvořili jsme samostatnou stránku obsahující veškeré informace k DAC7 a instrukce pro naše prodejce.

S nařízením nesouhlasíme a považujeme jej za akt špehování soukromí občanů, ale v tuto chvíli nemáme jinou možnost, než se mu podřídit. Mimo jiné obsahuje sankce pro provozovatele internetových tržišť s výší pokuty až 1,5 mil. Kč za porušení „oznamovací“ povinnosti.

4) Nové obchodní podmínky

Výše uvedené legislativní změny ale současně také provozní a technické změny na Trhu knih jsou tak významné, že je doprovázíme změnou obchodních podmínek.

Nejlepší samozřejmě bude, pokud si je přečtete odstavec po odstavci. Ovšem pokud na to nemáte čas, zde shrnujeme jednoduchou formou nejdůležitější změny:

  • Lepší vymezení a všeobecné zkrácení lhůt:
    • na zaplacení objednávky nově pouze 5 kalendářních dnů. V době platebních karet a okamžitých převodů je to dostatečná doba pro 99 % kupujících. (Nebudeme se tajit tím, že bychom výhledově chtěli lhůtu zkrátit až na 3 dny. )
    • Pro odeslání objednávky 5 pracovních dnů (de-facto se lhůta nezměnila, protože dříve bylo 7 kalendářních dnů)
    • Na potvrzení obdržené objednávky 5 kalendářních dní.
  • Zakotvení dopravy Balíkovnou
  • Zakotvení výše uvedené směrnice DAC7 - tj. zejména oprávnění Trhu knih požadovat po prodejcích relevantní informace
  • Rozdílný postup pro zrušení a reklamace transakcí prodejců– podnikatelů. Kupující má mít právo odstoupit od objednávky jako na kterémkoli jiném e-shopu a taktéž má právo zboží vrátit do 14 dnů.
  • Naše právo ověřovat majitele bankovního účtu, na který si prodejce nechává vyplácet peníze z prodejů.
  • Propadnutí finančního zůstatku uživatelského účtu po 3 letech neaktivity a po neúspěšných pokusech z naší strany spojit se s prodejcem.

5) Rozpoznání knihy z fotky

Funkce rozpoznání, kterou testujeme již několik týdnů, bude dostupná všem registrovaným uživatelům. S její pomocí odpadne proces manuálního výběru správného titulu a vydání knihy při vystavování inzerátů. Trh knih dokáže podle první fotky správnou položku z katalogu určit sám, resp. nabídne 5 kandidátů seřazených podle nejvyšší pravděpodobnosti.

Nejsnáze se tato funkce používá z mobilu, kde je extrémně jednoduché pořídit fotku knihy, kterou držíte v ruce.

6) Automatické znovuvystavení inzerátů

V případě storna objednávky z důvodu na straně kupujícího bude (ztráta zájmu, nezaplacení) bude inzerát automaticky obnoven, vč. fotografií. Toto chování půjde v nastavení profilu vypnout.

7) Změna řazení inzerátů

Přistoupíme k řazení inzerátů podle komplexní metriky hodnocení prodejce, která bude sestávat mimo jiné z jeho spolehlivosti (podílu storen), rychlostí expedice objednávek, celkovém objemu prodejů, kvalitě inzerátů a dalších faktorů vč. hodnocení kupujících.

Popis kritérií bude transparentně komunikován a publikován na samostatné stránce, jak nám ukládá další legislativa, konkrétně Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1150.

8) Inzertní plochy

Na Trhu knih se začnou objevovat inzertní plochy pro textovou a bannerovou inzerci. V pilotním provozu ji budeme využívat z 50 % pro interní propagaci zajímavých nabídek našich prodejců a kontextové promo funkcí portálu. Druhou polovinu uvolníme pro externí reklamu.

9) Zrušíme ověřování poštovní adresy prodejců

Tato metoda verifikace zasláním papírového dopisu je nákladná, pomalá a zastaralá. Plánujeme ji postupně nahradit selektivně ověřováním majitele bankovního účtu spárovaného s profilem.

10) Poličky budou nově Seznamy

Poličky jsou hojně používaným evidenčním nástrojem Trhu knih a spoustu uživatelů si v něm spravuje svoje virtuální knihovničky. Nově poličky přejmenujeme na Seznamy a přibude možnost exportu do souboru.


Vážení uživatelé Trhu knih, chtěl bych vám popřát klidné Vánoce a vstup do nového roku ve zdraví a se štěstím v zádech.

Petr Sobotka, provozovatel

Ilustrační obrázek namalovala umělá inteligence DALL-E.

Komentáře


nova_knihovnicka 21. 12. 2023 v 07:38
Dobrý den,

váš výklad o DAC7 je DIFINITVNĚ špatně!

citace: Pokud prodáváte na Trhu knih knihy a za rok 2023 jste překročili limity, které jsou obrat nad 2.000 EUR nebo 30 dokončených transakcí (prodejů).

správě, dle platné legislativy EU to musí znít:

Jednotlivé digitální platformy neoznamují prodejce, který přes digitální platformu provede méně než 30 prodejů zboží a současně celková úplata za prodej tohoto zboží nepřekročí 2 000 EUR.

Není to věc NEBO (počet transakcí a více něž 2.000 EUR (48k CZK) ale souhrn 2 podmínek.

Klidně můžete mít 100 prodejů, jen se musíte "vejít" do 48.000 korun.

Měli byste konzultovat buď společnosti Grant Thornton, Deloitte, KPMG a další, kteří se zabývají poradenstvím platformám, jichž se změna týká.

Marrud 21. 12. 2023 v 07:53
Dobrý den, potvrzuji výše uvedené. Transakcí mohu mít klidně 500, pokud se vejdu do limitu 48 000,- Kč.
Pokud tou nerozumíte, doporučuji právníky než něco "odborně" všem rozešlete.

mrazivec 21. 12. 2023 v 08:15
No, já si myslím, že to mají správně, platí-li ta textace z první reakce.

extraprase 21. 12. 2023 v 09:01
Rozpor v textacich tam taky vidim, ale vase komentare "muzete mit transakci kolik chcete jen se musite vejit do 48k" jsou chybnym zaverem z te i one textace, dle nich se muze cloveku zdat, ze ta podminka 30 prodeju tam nema ucinnost zadnou.

Zavadenim 14denni lhuty na vraceni ze sebe delate eshop, kterym pry nejste. Ani my, soukromi prodejci, eshop ani zadny shop nejsme. O tom to je. Jednou mi nekdo vrati knihu, protoze si to rozmyslel, tak tady koncim. Na to fakt nemam cas ani nervy.

petrsobotka 21. 12. 2023 v 09:53
Dobrý den, díky nova_knihovnicka a Marrud za komentář, ale mýlíte se vy. Právní rozbor samozřejmě máme. Chápu, že tato legislativa vzbuzuje emoce. Náš kritický postoj k ní je uveden v článku.

petrsobotka 21. 12. 2023 v 09:58
extraprase: pokud podnikáte, tato pravidla platí už roky. Pokud nepodnikáte, nebude se to na Vás vztahovat ani na Trhu knih. Kujícímu nevznikne právo vrátit knihu do 14 dnů bez udání důvodu, pokud profil prodejce není podnikatelský. Trh knih vznikl původně pro čtenáře nepodnikatele a dlouhou dobu byl počet podnikatelských prodejců zcela marginální, ale to se postupně změnilo a my musíme začít mezi těmito dvěma kategoriemi rozlišovat.

mrazivec 21. 12. 2023 v 10:33
Na to ani není třeba právní rozbor. Pouhé čtení nařízení říká, že to je negace konjunkce dvou výroků ????

nova_knihovnicka 21. 12. 2023 v 11:36
Tyto spory a jsou již dávno rozhodnuté, celé to vzniklo za doby EBAY hlavně v Německu (dnes Kleinanzeigen) kdy nebylo možné rozlišit profesionální prodejce od privátních a náhodné od profesionálních, kteří se tím živily a neodváděli daně. Finanční úřady (Německo, Francie a později i Itálie) vydali nejdříve směrnice, které následně po schválení v parlamentech nabyly legislativy. Přesně se stanovili pravidla. Neskutečné množství soudních sporů, více jak jednu dekádu bylo již vedeno (ještě před vůbec podáním regulace DAC7)

Do EU toto přinesli Němci (DAC7) a cíl byl nadnárodní korporace donutit k tomu aby ohladili fin. toky a "kde" generují zisky pro lokální zdanění a na druhou stranu privátní osoby které v té dané sféře podnikají (a v řadě států nemají k tomu ani oprávnění). Finanční úřady měli dostat možnost "lokálně" zdanit ne-poctivé "obchodníky" ale a hlavně NADNÁRODNÍ korporace ohledně zisku v zemi. Hodně se vše odráží také o Airbnb. Vinted není dobrý příklad protože změnili fin. model.

Objem, kdy co a jak se mí prodávat (existují i restrikce) co je náhodný prodej (privátní) a co se již považuje za (podnikání) jedno jestli "osoba" a nebo firma.

Proto také byla stanovena "Norma" 2.000 EUR a fikce 30 prodejů. (a i tu jsou výjimky! třeba prodej privátního auta, jako přiklad. Klidně můžete prodat více auto, okolnosti jsou důležité)

Věřím tomu, že si správný Čech finanční úředník a "ferda" vykládá "vše" jinak a po svém, ale toto jsou zákony EU a ne ČR, ČR je jen přijalo. Existují na EU úrovni nespočet platných rozsudků. Stačí si jen přečíst.

Mimo jiné Vám hrozí i to, že když NEOPRÁVNĚNĚ dáte (i když z vaší strany, v "dobrém úmyslu") DATA dál, tak dostanete žaloby, které nemohou nikdy obstát.

Jako příklad lze uvést: z vaší branže booklooker, medimops, kleinanzeigen a třeba i momox-shop.fr

skoukněte jak "oni" to řeší.

Plně chápu, že jste opatrní, ale ne vše co "jedna paní povídala" je také EU právo ;)

Držte se! Jinak by to bylo pro Vás konec, protože nadnárodní korporace si to vyřeší "po svém" (ono stačí už i jen třeba změna sídla, že ano...) a trh v ČR vymizí.

Bartik 21. 12. 2023 v 13:05
V průběhu jediného roku je to už druhé snížení zisku pro zákazníky. Nejdříve jste sami sobě navýšili provizi na 25 % a teď přicházíte ještě s požadavkem na prodávající danit zisk z prodeje knih. Nevím, zda za takových nepříznivých podmínek má ještě smysl Trh knih dál využívat.

AnTaMaJ 21. 12. 2023 v 13:30
Zásilkovnou již tedy nebude možné zasílat?

USU 21. 12. 2023 v 13:57
Těmito změnami jsem znechucená! Jsem důchodce, přes Trh knih jsem posílala knihy, které jsem kdysi koupila - tedy s tím platila i daň. Bylo mi líto je hodit do sběru, mnohé jsem prodala za minimální cenu, ale počet přesáhl 30 kusů za rok. Moje dobrá vůle je odměněna starostmi kolem finančního úřadu, nebudu umět případné daňové přiznání ani vyplnit! Takže se vážně rozhoduji, že veškeré prodeje ukončím a knihy dám do knihobudky. Takto se u nás ničí dobrá věc, která klidně mohla sloužit k prospěchu všech. I když vím, že Trh knih za to nemůže a také ho za ty změny neodsuzuji. Prostě EU musí zlikvidovat vše, co u nás funguje. Bohužel...A časem lidé neseženou starší a levnější knihy, které už nevyjdou, protože se prodejcům nevyplatí je nabízet. Můžná úmysl utlumit, co bývalo dobré...

Xendy 21. 12. 2023 v 14:08
Poštovné je vždy odečítatelný náklad a přesně jak psáno výše. Kniha je již jednou zdaněná. navíc ji neprodávám já. ale Trh knih. který si za to účtuje provizi
A navíc mi není jasné ,proč se to dozvídáme 21.12.2023 !!!!!!
Tedy době, kdy už nic neovlivníme
Místo hezkých svátků , - hlášení na FU -

Jiná opatření se sdělovala ihned - zdražení pošty,zásilkovny, provize …..
Tak nějak se vracíme do minulých dob —šmírování,hlášení všeho někam ….

Kazimir 21. 12. 2023 v 15:28
Doporučuji všem rozhořčeným používat selský rozum. Finanční úřad určitě nebude zajímat kdejaká babka (promiňte mi ten výraz), co 50x do roka prodá knížku, kterou už má přečtenou.
Jak se říká, čistému vše čisté a potrefená husa nejvíc kejhá...

gaido 21. 12. 2023 v 17:57
Takže to znamená, že i když v knihách nepodnikám a žádnou evidenci si nevedu, tak bychom si měli nechávat účtenky od poštovného a zásilkovny jakožto prokazatelný náklad spojený s dopravou? Protože na stranu příjmů se to dopravné pro DAC hezky k ceně knihy připočítá, ale všem prodejcům ve skutečnosti reálně náklad za dopravu vzniká. Inu škoda, že jsem s tím asi nepočítala a po doručení knihy příjemci jsem každou stvrzenku od poštovného vyhodila :( A asi nejsem sama.

Lenka321 21. 12. 2023 v 22:00
Proč se to dozvídáme až teď?? Proč se připočítává poštovné??

sukulent 21. 12. 2023 v 23:13
Měla jsem za letošní rok 31 transakcí, takže se dostanu do hlášení na FÚ. Dvě transakce proběhli v tomto týdnu. Pokud by byl Trh v pořádku, tak by tyto změny zveřejnil alespoň měsíc dopředu a malí prodejci jako jsem já, se hlášení mohli v klidu vyhnout. Takže za tuto pozdní informaci palec dolů pro Trh knih.

olaskodova 21. 12. 2023 v 23:36
Já jenom dodám, že pokud člověk prodává osobní majetek (použité knihy, knihy, co potřebujeme prodat z nedostatku místa, atd.), tak povinnost podat daňové přiznání nevzniká. A to nezávisle na výsledné částce. https://www.bezplatnapravniporadna.cz/obchodni-pravo/financni-pravo-dane/41727-prijem-pres-100-000-kc-z-prodeje-veci-na-aukro-dane-zdaneni.html

tesnik 21. 12. 2023 v 23:38
Souhlasím se Sukulentem. Upozornění mělo přijít dříve. Ke změně provize na 25% aniž by proběhlo nějaké znatelné zlepšení jsem již vyjadřoval. Tedy opravdu pozbývá smyslu dál tuto službu živit.

Daja20 22. 12. 2023 v 07:29
Naprosto souhlasím s uživateli - informaci měla přijít mnohem dříve jako upozornění tak, aby člověk mohl ještě leccos zajistit, případně snížit výslednou částku pozastavením prodeje. Suma za poštovné nemá v "hlášení" pro FÚ co dělat, je to náklad daného prodejce - bylo mi odpovězeno trhem knih, že záleží, co jsem schopna vykázat. Někdo si snad schovává rok staré účtenky, které zaplatil poště za poštovné?
Provize ve výši 25% je neúměrná, stejně tak můžete prodat knihy na jiném portálu , kde si berou třeba jen třetinu...Je to vše demotivující, člověk ztrácí chuť.

Zubana 22. 12. 2023 v 09:56
Můj příspěvek od daňové poradkyně tím se já budu řídit Zuzana Keilová Trh knih je bezva ,že se snadno dá vše vykázat. Aukro také ,ale Bazoš např .ne pozdrav všem ...trochu smutný dnes
V případě prodeje osobního majetku, tj. hmotných věcí, které jste používala (např. použité oblečení, hračky po dětech nebo dokonce po Vás, zděděné věci, věci z domácnosti - nádobí, sklo, nábytek, elektronické přístroje) nebo rozprodeje manželovi sbírky (sbíral dlouhodobě, nepořizoval staré elektro za účelem jeho bezprostředního prodeje, ale záměrem bylo si uvedené věci ponechat a nyní je třeba z prostorových důvodů je nucen prodat, tak z těchto Vámi popsaných důvodů Vám nevznikne povinnost si založit živnost, protože nejde o podnikání, ale o rozprodej soukromého hmotného majetku. Ani Vám z těchto prodejů nevznikne povinnost podávat daňové přiznání a platit daň z příjmů, protože podle § 4 odst. 1 písm. c) bodu 3. zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, je příjem z prodeje hmotné movité věci osvobozen od daně z příjmů fyzických osob (mimo příjem z prodeje cenného papíru, motorového vozidla, letadla nebo lodě, nepřesahuje-li doba mezi jejich nabytím a prodejem dobu 1 roku a příjem z prodeje movité věci, která je nebo v období 5 let před prodejem byla zahrnuta do obchodního majetku). Pokud tedy prodejem těchto věcí obdržíte třeba 100.000 Kč, tak se jedná o příjem osvobozený od daně a o bez ohledu na jeho výši. Samozřejmě je možné, že na základě nové oznamovací povinnosti se Vás finanční úřad může na tyto příjmy dotázat, potom stačí vysvětlit, že šlo o prodej osobního majetku, přitom prokázat to lze i údaji z prodeje na Aukru, které se archivují, máte popis nabídky, že jde o použité zboží, prodáváte jako nepodnikající fyzická osoba, máte fotky a komunikaci s kupujícím, vysvětlením okolností nabytí majetku. Není tedy nutné se snažit prodávat za malou částku nebo uskutečnit méně než 30 obchodů, protože v případě prodeje hmotných movitých věcí z osobního vlastnictví (i zděděný majetek), jsou příjmy získané tímto prodejem osvobozeny od daně, nevzniká Vám povinnost podat daňové přiznání, ani si nemusíte zakládat živnost.

CBretro 22. 12. 2023 v 12:18
Tak to jste rok zaspali s touto informací , Aukro tyhle informace ohledně finančáku posílalo už před rokem .

Xendy 22. 12. 2023 v 13:49
a výsledek ze strany FU je k něčemu - nebo jen šmírování
hezké Vánoce všem
po včerejším dni mi všechno připadá nepodstatné

ivo30mp 22. 12. 2023 v 14:30
Započítat poštovné do příjmu a tedy ho danit je absurdita. To je takový nesmysl, že se mi tomu nechce ani věřit. Nevím jak vysokou daň by FÚ vyměřil, ale při započítání poštovného do příjmu by mohlo znamenat, že na prodeji ještě budu prodělávat. Knihy za 50,-Kč by nemělo smysl prodávat. Pokud cenu navýším, nikdo je nekoupí. Takovou hodnotu nemají. Zatěžovat prodejce ještě daněmi? Vždyť prodejci dávají vydělat Trhu knih, České poště i Zásilkovně. Trh knih z provizí platí daně. Česká pošta je státní podnik, takže poštovné je pro stát. Zásilkovna také platí daně z toho co utrží za dopravu zásilek. Pokud bych prodej knih ukončil, stát jedině prodělá. Nevím jak budu prokazovat svoje náklady. Můžu prokázat náklady na dopravu, ale co dalšího? Některé knihy jsem kupoval a po přečtení nebo z prostorových důvodů je na Trhu knih prodávám. Účtenky již dávno nemám. Myslím, že by měl Trh knih s prodejci mít solidaritu a snížit svoje provize. 25% nebo 25,-Kč je opravdu hodně. Nevím jaké má Trh knih náklady. Za Trh knih vše odpracují prodejci. Ti musí knihy inzerovat, knihy zabalit, vypsat podací lístky, cestovat na poštu, atd. Čekám, že mnoho prodejců s prodejem knih skončí, protože se jim to nevyplatí. Knihy skončí v knihobudkách, některé v antikvariátech, ale těch moc nebude, antikvariáty si vybírají. V horším případ skončí ve starém papíru nebo v kamnech. Bohužel. Asi to tak stát chce. Jen na tom stát prodělá. Prodávám knihy, které jsem většinou kupoval a nyní je prodávám za zlomek ceny. Za utržené peníze si kupuji knihy do své knihovny. Takže za tyto knihy platím DPH, to je zase peníze pro stát.

vladimir3043 22. 12. 2023 v 17:03
Já jsem tedy žil v mylném domnění, že TK tohle musí hlásit FÚ už dávno. To bych mu teď neměl vůbec za zlé.
A zrovna Aukro posílalo hlášení už někdy před 15 lety asi v roce 2008, kdy na mě pak rovnou přímo před domem zvonili dva úředníci FÚ. Měli k dispozici veškerou historii mého nicku na aukru, veškeré velmi podrobné sjetiny mých tamních prodejů i s názvy předmětů, kde figurovala a byla do celkové částky zahrnuta i všechna storna = nikdy nikým nezaplacené objednávky. A to jsem rozprodával starou sbírku hudebních nosičů z přelomu 80.-90. let. Kupující-sběratelé mi tam tak občas vydražili i raritní kousky třeba dokonce i za 10.000,-- a pak tu částku samozřejmě nezaplatili a smlouvali, že prostě tolik to chtěli a že mi dají tak maximálně 2000,--, když se už přece známe z předešlých obchodů. :-)
Při vysvětlování pak přímo na FÚ ani nevadila ta (nereálná) vyšší celková částka zaslaná a spočtená aukrem, ale že jsem činnost díkybohu neprováděl souvisle celý rok. I když asi se vše logicky nemůže prodat hned a najednou. Takže nikoho nebudou nahánět, že tu sem tam prodal více jak 30-50-70 kusů starších přečtených knih, ale spíš jen ty větší ryby, co tu prodali stovky knih a vykazují znaky neohlášené podnikatelské činnosti.

hpvr 22. 12. 2023 v 17:33
Děkuji ZUBANE - toto je správné zdůvodnění. Normálně myslící úředník na FÚ snad pochopí a tím by to mělo skončit.
S prodejem přes TRHKNIH končím i já. Ztrácí to smysl. Klasická ukázka práce úředních darmožroutů a příživníků.
Tak hlavně že se zrušilo EET. DAC7 je - jak jinak - totální nesmysl.

Pernath 22. 12. 2023 v 18:08
Někdo se tu divil, proč je tam to druhé kritérium 30 prodejú, proč nestačí ta celková částka 2000 EUR. Myslím, že je to proto, když přijde na člověka více hlášení z více prodejních portálů - tam prodal za 1000 EUR, jinde za 1200 EUR atd, tak mu to FÚ sečte.

ucitelka 22. 12. 2023 v 18:46
Zdá se, že už pomalu ztrácí smysl tady přes tento dříve vstřícný portál prodávat. Když vezmu v úvahu, že zisk z knihy je 50,- někdy i jen 30,- Kč a do toho zahrnu ještě náklady na balné, čas strávený se vším vyplňováním přes balíkovnu, platbu mojí kartou, cestu na poštu, fronty na poště, vyplňování údajů na portálu trhu knih, tak je člověk vlastně už dávno hluboko v mínusu a bude asi snadnější ty knížky prostě odvést někam do nemocnice. A teď mě ještě budete hlásit finančáku, že tady prodávám za pakatel 40 knížek ročně. A ještě budu čelit tomu, že si kupující knížku během 14 dní přečte a vrátí mi ji. TO snad nemůžete ani myslet vážně.

makatean 23. 12. 2023 v 12:58
to: učitelka - bylo by príma si nejprve přečíst odpovědi. Pak byste přišla na to že pokud nepodnikáte v prodeji knih, tak se vás ani vašich zákazníků ona 14 denní lhůta na vrácení NETÝKÁ. A pokud finanční úřad obdrží hlášení, že jste prodala 40 knih tak se tím vůbec nebude zabývat, zabýval by se tím pokud byste těch knih prodala třeba 10 000. Nehledě na to že pokud prodáváte knihy, které jsou váš vlastní movitý majetek, jste z povinnosti zaplatit daň vyjmuta. Ono kritérium 30 transakcí nebylo vytvořeno pro prodej knih, ale obecně, v této směrnici EU jde o to to aby se odlišil prodej vlastního movitého majetku od prodeje obchodního. (pokud někdo bude prodávat v průběhu roku 50 praček přes nějaké aukční či bazarové portály tak to asi nebude jeho movitý majetek, ale bude se jednat o podnikání)

24alka 23. 12. 2023 v 21:20
O tom DCA7 jsem četla v listopadu 2022 na irozhlas.cz ve znění: Limity jsou stanoveny na 30 transakcí ročně a tržbu z prodeje do výše 2 000 eur (při současném kurzu cca 48 600 korun – pozn. red.). V praxi to znamená, že pokud prodejce provede 30 nebo více transakcí, provozovatel ho zahrne do oznámení bez ohledu na částku, kterou vydělá. „Obdobně bude informace o prodejci zahrnuta, i pokud provede jedinou transakci s hodnotou vyšší než 2000 eur,“ vysvětluje mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová.
Mohli jste to dát vědět již v lednu, aby si mohl každý pohlídat transakce. A ne až takto na poslední chvíli. Musela jsem to stopnout jelikož už bych měla pomalu 30 transakci. To jste celý rok nevěděli, že se to bude týkat i Trh knih?

Sumava84 23. 12. 2023 v 23:48
V podstatě každý z Vás, kdo se tady rozčiluje a hrozí odchodem, má možnost vytvořit si vlastní obdobnou platformu pro "prodej" nepotřebných knih, která bude pro vás finančně výhodnější. Žádný "bazarový" internetový portál nemá ideální podmínky, daňová povinnost pro prodávající je záležitost národní a evropské legislativy, ne výmysl provozovatelů ani jednotlivých úředníků pracovišť FÚ (o tom je ale přesvědčeno stále velké množství lidí). Většina lidí chce koláče bez práce a bez vlastního přičinění - viz příspěvky výše. Buďto tedy pravidla respektuji a přizpůsobím tomu své aktivity zde, případně si doplním své znalosti v oblasti daňové problematiky, nebo holt půjdu o dům dál.

ivang 24. 12. 2023 v 08:52
Jediný český eshop s explicitným odmietaním slovenských zákazníkov! Bez vysvetlenia, bez akéhokoľvek racionálného odôvodnenia. Ukážkový šovinizmus. Veľmi smutné, o to viac, že tu ide o knihy.

MAVA 24. 12. 2023 v 09:41
5 pracovních dní na odeslání je lepší, než 7 kalendářních, když je v tom svátek, dva a mezi dovolená. Mohl by se Ernest naučit stornovat osobní odběr levné knihy (třeba po měsíci), kdy to má kupující na háku a nekomunikuje? Automatické storno z důvodu nezaplacení 7 dní vám jaksi nefunguje. Pokud jsem musela cokoliv stornovat (jako že knihu nemám), tak to nebyla nikdy má vina, jen došla trpělivost. Sice to není můj problém, ale info o nahlášení finančáku jste mohli dát dříve.

Martin05 25. 12. 2023 v 14:48
Prostě prodávejte odteď jinde :-). Poplatky i minimální ceny jsou to, co mě už odradilo se tady nějak víc snažit něco prodat...

Martin05 25. 12. 2023 v 14:53
Je na prd, jak pozdě jste se zprávou přišli. To je fakt ostuda! Dále se mi poslední dobou stává, že knihy co mám, se prostě ve vaší databázi nenacházejí. Zdá se, že upadáte co do kvality služeb, ale peníze za poplatky se vám hodí ☹️. A to ani nemluvím o připočítávání poštovného k celkové částce za knihu... ☹️ Jinak je zřejmě pan majitel Sobotka spokojen sám se sebou, protože kromě dvou odpovědí na začátku diskuze si řekl, že se na nás vykašle a nebude nic řešit. Klidně tady nechá lidi nadávat na to, že za všechno může EU a DACan7 ☹️.

Sima22 26. 12. 2023 v 12:00
Pardon, ale nějak nechápu, že když mi někdo vrátí do 14 dnů knihu, tak kdo ponese náklady na její dopravu? A vy mi také vrátíte %, která jste si z ní strhli? A FÚ nahlaste lidi, kteří si opravdu vydělali 2000eur - ale po odečtení dopravy (a vašeho poplatku, protože to je váš výdělek a né prodejce.)

sourkova.misa 26. 12. 2023 v 18:48
Nerozumím tomu, proč tak důležité sdělení přišlo s takovým zpožděním.

Jakub11 01. 01. 2024 v 18:35
Má někdo zkušenosti s placením daní z prodejů přes Trhknih / Aukro, apod.?
O normě DCA7 jsem nevěděl a částku i počet prodejů jsem v roce 2023 přesáhl. Se zaplacením daně bych asi neměl problém, ale nevím ani jak ji zaplatit. Přes Trhknih jsem prodával jako fyzická osoba, bez jakékoliv registrace na FÚ, účtenky za poštovné a obálky také nemám, takže ani nevím z jaké částky by se daň počítala (příjmy - výdaje). Pokud bych si teď chtěl založit OSVČ a registrovat se na FÚ a začít platit daně, stejně to neřeší příjmy v uplynulém roce. Budu rád, pokud by se někdo podělil o zkušenosti...

rumbakoule 18. 01. 2024 v 22:32
25 %? Zírám a velmi omezím nabídku

Ales1 25. 01. 2024 v 08:19
Jaké máte kdo zkušenosti s novými službami ?
Slibované :
Po "stornu objednávky" se kniha automaticky vrací do prodeje včetně fotografie - u mě nefunguje - musím knihu opět nastavit ručně.
Na zaplacení má "kupující" 5 kalendářních dnů. Opět nefunguje. Storno se provede min. po 7 dnech. Knihy jsou pak zbytečně "blokovány".

Na oba problémy jsem upozornil TK. Tak snad se jim to povede nastavit, tak jak slibovali od 1.1.2024

qakk 25. 01. 2024 v 16:46
Bude se něco dít se žalostným stavem databáze knih? nejsou v sériích, chybí, jsou duplicitně, nepořádek ve vydáních.... Přitom zvýšení poplatků mělo jít, mimo jiné, i na práci na této db - zatím to vypadá, že se snad nezapracovalo takřka na ničem, co by uživatelský komfort zvedlo (krom balíkovny, nicméně by stálo zato vyjednat lepší ceny, jako má aukro třeba se zásilkovnou atd.).. :-//

valkaskladucz 30. 01. 2024 v 15:37
Něco nového dle jejic zprávy od 1.1. 2024 ? Nevidím ani jednu změnu kromě udávání a zhoršení kvalit webu.

vladimir3043 30. 01. 2024 v 22:41
Nešlo by už povolit nakupování zájemcům o knihy i ze Slovenska? Kdo z prodejců tam nechce zasílat, by si to nepovolil, ostatním prodejcům by se otevřel i tamní trh = vždyť přece více prodejů = více provize pro TK.
A na úvodní stranu místo x let neměnného žebříčku 9? nejnabízenějších (víceméně neprodejných) knih raději dát pro všechny návštěvníky daleko zajímavější = (top ten) nejprodávanější knihy na TK.

mandarina 04. 02. 2024 v 17:41
Za mě by byla super funkce - černá listina prodávajících. Někteří jedinci neustále opakovaně mažou a vkládají stejné knihy bez úpravy ceny a tak mi spamují neustále email bez nějaké užitné hodnoty. Tuto funkci bych velmi uvítala a věřím, že nejsem sáma, kdo by toto ocenil. Top spameři: Jellini, Gotzur, Polito.

helenasevcikova 05. 02. 2024 v 13:20
25 % a ještě z nich DPH!!! To je fakt zlod... a, zvyšuji ceny svých knih.

qakk 09. 02. 2024 v 14:17
Hlavně prosím něco dělejte s tou databázi, to je strašný stav, chyby, chybějící knížky, rozházené přes série... se potom těžko něco prodává a shání :-(((

Brook 11. 02. 2024 v 13:55
Nevím jak ostatním, ale mně nefunguje TrhKnih - část prodáno (všechny stavy) !!! (stav 11.2.2024 13:55)

HelenHalasz 12. 02. 2024 v 16:40
Když už se podrobujeme šmírování za neupozornění webu dřív než týden do konce roku a placení 25% (u nejlevnějších knih 50%!), stálo by za to, aby si kupující zvolil 2 různé pobočky Zásilkovny, v případě, když jedna bude několik dní zaplněna. Nějaká malá prodejna nebo Z-Box má zaplněnou kapacitu i několik dní, přitom TK už posílá do emailu upomínky, že se kniha už musí odeslat. Takže, ne, že odpadá komunikace se zákazníkem, proto tak vysoká provize. Ta komunikace díky tomuto přibývá - informování o neodeslaném balíku, protože je zaplněna kapacita výdejního místa, vykomunikování, zda chce zákazník počkat několik dní nebo si vybrat jiné místo. Telefonní operátoři nejsou našimi sponzory, takže to jde na náklady prodávajícího. Ohledně DAC - pokud mě někdo bude kontaktovat a vyřeším si to sama, TK informovat rozhodně nebudu. Maximálně např. soudně, že tato informace o 30 prodejích byla oznámena uživatelům v druhé polovině prosince. Že nám do výsledné částky zahrnuli i náklady na dopravu - přičemž je jasně viditelné, že kniha byla odeslána ČP/Zásilkovnou, když už se tam vyplňují podací čísla. A ne, není to o tom, co váš uživatel je schopen vykázat. O tohle se máte starat vy, např.aby byl nahrán doklad, že byla uhrazena doprava, atd. Když se zde někdo registroval před např. 5 lety, nebylo v odsouhlasených podmínkách nic zakotveno o tom, že by se měly schovávat účtenky za dopravu, když jste se dozvěděli o DAC, rozhodně to nemohlo být na konci prosince, jak informujete o tom uživatele. Email stejně spadl do spamu. Takže, pokud některého z uživatelů kontaktují, odkazujte se na web a nedávejte vědět nic. Proč by to měli vědět oni, jaké vám způsobili starosti s prodejem např. 50 knih ze kterých jste dostali polovinu za kus.

qakk 12. 02. 2024 v 16:48
@Brook - mně funguje, jen je třeba si upravit časové filtry, po zvětšení rozsahu se mi vše načítá, zkuste :)

Ales1 12. 02. 2024 v 17:49
Když nahlásím chybu u názvu knihy, tak bych čekal opravu max. tak do týdne. Bohužel ani po půl roce nejsou chyby opraveny.

jovey 15. 02. 2024 v 12:06
Pro mě už trhknih znamená max zasmání a kouknuti na poptávku, dřív Aukro, teď konec i s malým obchodem tady, knihy za pár korun za 50 Kč nejsou prodejné. Dávám do knihbudek, max vinted.

Brook 28. 02. 2024 v 13:00
Nejde vkládat knihy do databáze !!!

valkaskladucz 01. 03. 2024 v 17:15
Dobrý den, kdy mohu očekávat výplatu fin. prostředků které byli zadané 25. a stále nejsou na účtě ? S pozdravem V.t

topknihyczech 01. 03. 2024 v 20:11
Tady se občas nevyplácí peníze :) občas podrží peníze i 4 měsíce...občas je požadováno rodné číslo atd...divím se, že tu stále tolik lidí je. Když máte na aukru provizi z prodeje 7,5 % ... i když prý je 25% co je tu nejmíň :) tak nevím tedy. Občas se najde důvod na smazání účtu, inovace žádné, tituli i několikrát stejné, fotky některé nesmyslné. Dost lidí uteklo na aukro i já tam nakupuji v aukcích mnohem levněji než tady :) ceny jsou navýšené díky provizi atd...hodně štěstí zde

Kazimir 02. 03. 2024 v 16:06
Nejradši mám lidi, kteří nám zde tvrdí, jak to je jinde lepší. Přeju vám jinde hodně štěstí.

topknihyczech 02. 03. 2024 v 16:24
Kazimíre Kazimíre děkuji ti velkoprodejče

macur 03. 03. 2024 v 13:18
Mrzí ma nemožnosť obednania doručenia zásielky priamo na Slovensko (Packeta má pobočky aj tam). Nakupujem priemerne 10 kníh mesačne, bude mi Vaša ponuka chýbať, keďže som stratil možnosť prevzatia v ČR. Každopádne ďakujem za už vybavené objednávky v minulosti, pokračujem na “knihobot.cz” "knihobot.sk"

Khihomol zo Slovenska.

topknihyczech 03. 03. 2024 v 20:56
macur tož to na aukru posílají i na SK...

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.