Spouštíme platební bránu a další novinky - blog - Trh knih - online antikvariát

Spouštíme platební bránu a další novinky

Petr Sobotka / 24. 09. 2014

Náš portál funguje téměř rok a za tu dobu jsme nasbírali množství postřehů z prodeje knih mezi uživateli a nastal čas představit jednu významnější inovaci.

Od pondělí 29. září jde za objednané knihy rovnou zaplatit platebními kartami Visa a MasterCard, zrychleným elektronickým převodem předních českých bank nebo internetovou peněženkou GoPay.

Portál TrhKnih.cz se tak stává zprostředkovatelem plateb za objednané knihy. Jak to funguje, ukazuje následující obrázek:

princip prodejů knih na portálu TrhKnih.cz

Tento mechanismus jsme nevymysleli my, ve světě je dobře znám pod pojmem Escrow, neboli česky úschova finančních prostředků.

Nový způsob prodeje knih přinese výhody oběma stranám.

Z hlediska kupujícího

  1. Rychlost – můžete zaplatit kartou nebo rychlým převodem vaší banky.
  2. Bezpečnost – peníze jsou u nás v úschově. Kdyby vám kniha nepřišla, peníze vám vrátíme v plné výši.

Z hlediska prodávajícího

  1. Rychlost – nečekáte na platbu za knihy, odpadá komunikace o platbě s kupujícím.
  2. Zjednodušení – odpadne administrativa související se sledováním plateb za jednotlivé objednávky.

Pro uživatele, kteří jsou zvyklí používat dobírku znamená nový systém zároveň zlevnění, neboť svým principem dobírku zcela nahrazuje a to bez dodatečných poplatků.

Změna výše poplatků pro prodávající

Od 29. září jsou nově poplatky stanoveny na 15 % z ceny prodaných knih, minimálně 11 Kč za každou knihu. Stále platí, že vystavení knihy k prodeji je zdarma a z knih, které se neprodají, se žádné poplatky neplatí.

Kupující i nadále žádné poplatky neplatí, hradí pouze cenu knih a dopravy.

Zjednodušení dopravy

Jak již bylo řečeno, zcela rušíme možnost objednat knihy na dobírku. Princip, který vidíte na obrázku výše dobírku zcela nahrazuje. Ani kupující ani prodejce nic neriskují, peníze jsou na našem účtu po celou dobu transakce.

Rovněž rušíme možnost zasílat knihy obyčejnou zásilkou. Nově musí být zásilka vždy poslána doporučeně. Eliminují se tak problémy se spolehlivostí dopravy Českou poštou a zároveň podací lístek od doporučené zásilky funguje jako doklad o tom, že prodávající knihy odeslal a stává se tak důležitým podkladem pro případnou reklamaci ze strany kupujícího.

Změnili jsme i kalkulaci cen dopravy. Když si objednáte půl tuctu knih, už se vám nestane, že by vám náš portál naúčtoval nesmyslně vysoké poštovné.

Budeme rádi za vaše reakce prostřednictvím kontaktního formuláře nebo emailem na trhknih zavináč gmail tečka com.

Petr Sobotka
provozovatel portálu TrhKnih.cz

Komentáře

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.