Aktuální informace ke zdržení bankovních převodů - blog - Trh knih - online antikvariát

Aktuální informace ke zdržení bankovních převodů

Petr Sobotka / 01. 09. 2023

V neděli 3. září odpoledne to vypadá, že se situace vrací k normálu. Celý text aktualizace na konci článku.

Vážení zákazníci

od středečního rána 30. srpna, kdy postihl několik velkých českých bank hackerský útok ze zahraničí, se potýkáme s nefunkčním napojením na náš bankovní účet ve Fio bance. V tomto příspěvku najdete shrnutí nejdůležitějších informací a doporučených postupů.

Co se děje

V úterý 30. srpna v ranních hodinách přestalo fungovat elektronické napojení Trhu knih na náš účet ve Fio bance (tzv. API), pravděpodobně vlivem nouzového odstavení systémů ze strany Fio banky ve snaze řešit kybernetický útok ze zahraničí. Od té doby neodešly žádné výběry peněz a nezpracováváme ani příchozí platby za uhrazené objednávky zadané převodem.

Na celou situaci bohužel Trh knih nemá žádný vliv a i přes opakované urgence směrem k Fio bance nebyla situace zatím vyřešena. Se stejným problémem se potýká mnoho dalších subjektů ze stran firemních klientů Fio banky a rovněž zákazníci z řad fyzických osob, kteří se připojují k bankovnictví ze zahraničí.

Fio banka k celé situaci bohužel nevydala oficiální vyjádření a komunikace se odehrává pouze na jejich Facebookovém profilu, kde si stěžují stovky lidí.

Jsme solventní

Trh knih má aktuálně v úschově několik milionů korun, ve Fio bance je uložena pouze menšina těchto prostředků (do zákonného limitu výše pojištění vkladů). Zatím nic nenaznačuje tomu, že by Fio banka měla problémy se solventností, ruční převody peněz fungují normálně. Bohužel výběry peněz na Trhu knih nelze zpracovat ručně, protože se jedná už nyní o více než tisíc příkazů k úhradě v souhrnné výši přesahující jeden milion korun.

Prosím vyčkejte na výběr peněz

Prosím všechny prodejce, kteří čekají na peníze, aby ještě měli 1-2 dny strpení. Pokud by situace nebyla vyřešena ze strany Fio banky ani z kraje příštího týdne, napojíme náš systém na jinou banku. Fio banka sama odmítá sdělit časový odhad vyřešení problému, ale očekáváme, že situace je neúnosná pro stovky firem a věříme, že Fio banka vyřešení věci věnuje maximum úsilí.

Pokud se prodejem knih živíte a peníze nutně potřebujete a máte zadaný jednotlivý výběr v řádu 5 tisíc Kč a více, prosím kontaktujte naši zákaznickou podporu a my Váš výběr odbavíme ručně.

Objednávky plaťte kartou pomocí GoPay

Platební brána GoPay funguje standardně, proto prosím kupující, aby nové objednávky hradili přednostně platební kartou. Stávající neuhrazené objednávky lze změnit na úhradu kartou, dělá se to v emailu s přehledem objednávky, ve kterém je modré tlačítko zvolit jiný způsob platby.

Zdržení ve zpracování příchozích plateb způsobené vlivem uvedených technický problémů nebudeme započítávat do lhůty k úhradě objednávky, ta bude adekvátně prodloužena u již provedených plateb.

Omlouváme se za způsobené problémy a děkujeme za Vaši dosavadní důvěru.

Petr Sobotka, provozovatel

Aktualizace

Aktualizace 1. září 2023 ve 23:55: ze strany Fio bohužel API stále není zprovozněno, podařilo se nám však všechny výběry peněz nahrát do bankovnictví ručně pomocí XML dávkových příkazů. Všechny výběry tedy dnes nakonec byly autorizovány a odeslány s dnešním datem splatnosti.


Čeká nás víkend a okamžité platby nejsou ve skutečnosti úplně okamžité (např. nyní v noci typicky nechodí), budeme moc rádi, když nám dáte vědět do komentářů během soboty, zda Vám již peníze přišly. Kromě Unicredit banky, která převody o víkendech nepodporuje, by se měly platby připsat všem naším uživatelům, bez ohledu na to, jakou banku mají. Děkujeme, že jste byli trpěliví a znovu přijměte omluvu.

Problém se zpracováním příchozích plateb bohužel zůstává v platnosti, budeme jej řešit též tzv. workaroundem během soboty 2. září.


Aktualizace 3. září v 12:20: podařilo se nám zadat 150 odchozích plateb přes API. Je to první vlaštovka a doufáme tedy, že se situace u Fio banky snad vrátí k normálu.

Zdá se také, že i párování příchozích plateb již funguje standardně.

Komentáře


MarsiCz89 01. 09. 2023 v 15:54
25% je skutečně ostrá provize, řekl bych dost za hranou. Určitě dost na to, aby jste zákazníky ochránili před takovými situacemi, aby se jich to nedotknulo. Výši provize jsem při stávajícím prvním prodeji nezaznamenal a docela překvápko kolik ubyde z 7.900. Už vůbec pak nechápu, že se nedostanu k penězům hned. A btw web a uživatelský prostředí je fakt špatný, jak před dvaceti lety. Pro mě první a poslední prodej zde, služby neodpovídají provizím prodeje ani omylem.

B-L-A-U-E-R 01. 09. 2023 v 18:25
Myslim ,že je to férové jednaní od pana Sobotky. Prodejem knih se živím a vůbec bych nechtěl být v situaci pana Sobotky. Mate možnost si zažádat o výběr ručně ,což je v teto težke situaci nadstandart. Jediný kdo tady nejedná fér je těď banka ,ktera se nemá k tomu aby alespoň určila přiblizny horizont kdy bude zase ok. Dekuji za objasněni B-L-A-U-E-R

kukacka89 01. 09. 2023 v 18:44
Prodejem knih se neživím, ale určitě je situace šílená a nepříjemná a přístup banky je neprofesionální. Tak budeme držet palce, ať se vše rychle vyřeší. Sice tady mám taky neproplacené výběry, ale je to zanedbatelná částka, takže určitě bez řečí počkám. Provize 25% je dost. S tím se dá souhlasit. To ale asi není předmětem této diskuze.
Hlavně abychom se pak dozvěděli, že už vše funguje.

B-L-A-U-E-R 02. 09. 2023 v 18:42
Tak je 18:45 sobota a me neprislo zatim nic . B-L-A-U-E-R

kukacka89 03. 09. 2023 v 09:39
Neděle 9.30h ještě nic nepřišlo. Ale já jsem jeden výběr zadávala 31.8. a druhý 1.9., což by stejně asi ještě zpracováno nebylo.../?/. Ale jinak se mi ještě nikdy nestalo, že by nějaká platba od vás dorazila o víkendu, vždy jen ve všední dny. Unicredit banku nemám / jak píšete, že oni o víkendu nezpracovávají. /
Takže si myslím, že se stejně vše ukáže až zítra / v pondělí/.

tlapka 03. 09. 2023 v 12:24
Kukacka 89 má pravdu, peníze od bank chodí vesměs až ve všední dny. Dám zítra vědět,čekám asi na šest výběrů.tlapka 1

petrsobotka 03. 09. 2023 v 12:40
Reaguji na B-L-A-U-E-R a kukacka89 : poslal jsem Vám do emailu potvrzení z banky, že platba od nás skutečně 1. 9. odešla. Nicméně je pravda, že mi nedošlo, že Fio banka neumožňuje hromadné příkazy zadávat jako okamžité platby, takže skutečně asi peníze dorazí všem mimo Fio banku až v pondělí.

B-L-A-U-E-R 03. 09. 2023 v 14:55
Díky moc za info, Zítra dam vedet, jestli je vše ok. Nicméně asi bude ted lepší zadavat výběr prostředků najednou ,než abych Vás zatěžoval platbou v řadu par stovek. Zadam to až bude částka vyšší ,pokud to zadávate ručně ,tak to bude asi jednodušší. Díky a zdravím.

kukacka89 03. 09. 2023 v 15:13
Taky děkuji / více v odpovědním mailu /. Tak jak tam píšu, já se prodejem neživím, takže o mě moc nejde. Jen jsem předchozím komentářem chtěla říct, že platby se asi připíší až v pondělí, za předpokladu, že vše půjde dobře.
Děkuji, také zdravím a přeji v rámci možností hezký den :-)

vegetari 04. 09. 2023 v 07:14
Dobrý den, peníze stále nejsou na mém účtu. (zadány dva výběry). Blokací prostředků v řádu milionů a běžnému úroku cca 5,7% kdopak asi vydělává?

kukacka89 04. 09. 2023 v 08:25
Ano, na účet opravdu stále nic nepřišlo. Tak nemá cenu zásílat nám do mailu potvrzení z banky o tom, že byl převod zadán, protože otázka spíš stojí, zda banka peníze "fyzicky" opravdu převedla. Buď je chyba na straně banky nebo nevím. Počkám, až peníze na účet přijdou, do té doby nemá cenu tady nad něčím diskutovat.

kukacka89 04. 09. 2023 v 08:44
Příspěvek byl z mé strany skoro zbytečný, tak jsem ho smazala:-)

Lucy0209 04. 09. 2023 v 08:46
Dobrý den, mně zatím také peníze nepřišli. Hezký den Lucy0209

matadorka 04. 09. 2023 v 09:07
... mám na účtu, díky...matadorka

resolut 04. 09. 2023 v 09:18
Také čekám na platbu, malou částku, vydržím. Jen pro info, čekám i na jiné platby z ČS na účet ČS už 5 den a nic.. Jdu omrknout, zda mají nějaké vyjádření..

tlapka 04. 09. 2023 v 09:45
Peníze právě v pořádku dorazily. Děkuji Tlapka

resolut 04. 09. 2023 v 09:48
Také potvrzuji přijetí platby, děkuji!

apet 04. 09. 2023 v 10:09
Potvrzuji přijetí platby a přeji vše dobré

kukacka89 04. 09. 2023 v 14:49
Dobrý den, peníze zrovna dorazily. Děkuji moc a děkuji také za vaši snahu vše vyřešit. Hezký den:-)))

B-L-A-U-E-R 04. 09. 2023 v 15:39
Všechny platby mam na svém účtu !!!
Dnes okolo oběda vše dorazilo. Diky

Eldorado22 07. 09. 2023 v 11:29
A mě slavný Trh knih zablokoval celé vyúčtování. Asi už nemají peníze.

qakk 17. 09. 2023 v 11:32
Marně hledám, kde jsem to oznámení o zvýšení provizí četl - v emailu bohužel dohledat nemůžu. Nepsalo se tam něco o redesignu webu, nových funkcích a hlavně práce na databázi knih, která je někdy opravdu tragická? Myslím, že tam bylo něco o tom, že hlavní změny nepůjdou vidět a budou někde na pozadí BE - jenom teď nevím, když se nic neděje, nekomunikuje, jestli to nebylo jen o zvednutí příjmu a zakecání důvodu :(

Ales1 17. 09. 2023 v 19:27
Tady máte ten e-mail co posílat TK dne 1.3.2023 ....

Vážená paní, vážený pane,
po téměř 10 letech provozu Trhu knih jsme nuceni sáhnout k nepříjemnému kroku a změnit výši naší provize směrem nahoru.

Jako všem firmám ve všech odvětvích nám za uplynulý rok razantně stouply náklady na velkou část vstupů. Rozhodli jsme se je nepromítnout do našich cen plně, protože stabilně platíme za nejférovější knižní inzertní portál v ČR a tuto pozici si chceme i nadále udržet. Částečnému zvýšení cen se však nevyhneme.

Od 1. března 2023 dojde v našem systému k následujícím změnám:

Minimální cena knihy vystavené k prodeji se zvýší
ze současných 20 Kč na 50 Kč.
Minimální výše provize za jednu prodanou knihu se zvýší ze současných 11 Kč na 25 Kč vč. DPH.
Pro nově zaregistrované prodejce bude výše provize za zprostředkování obchodu 25 % z ceny knihy.
Pro stávající prodejce začneme výši provize 25 % z ceny knihy uplatňovat s tříměsíčním odkladem, tedy od 1. června.

Přijde nám vhodné dát Vám čas na přípravu na uvedenou změnu. Zároveň chceme sami v následujícím období investovat maximum úsilí i prostředků do intenzivní propagace Trhu knih. Věříme, že tím přispějeme k dalšímu posílení poptávky.

Pokud si sami budete přát zvýšit plošně cenu ve svých inzerátech, kontaktujte nás prosím po 1. březnu emailem, s hromadným přeceněním Vám pomůžeme. (Změna minimální ceny knihy podle bodu č.1 proběhne automaticky, kvůli ní nás kontaktovat nemusíte.)

Letos společně vyrosteme
Během jara a začátku léta projde Trh knih celou řadou technických a designových změn. Změny budeme provádět citlivě, nikoli skokově. O všech důležitých Vás budeme informovat předem. A ano, budou mezi nimi i nové možnosti dopravy.

Jsme plně odhodláni udržet si nejen nejvýhodnější podmínky pro prodejce ze všech knižních inzertních webů na českém internetu, ale i technický náskok a bezkonkurenční šíři nabídky.

Děkuji za Vaši důvěru a za dosavadní spolupráci.
Petr Sobotka, provozovatel

vladimir3043 19. 09. 2023 v 09:15
Nabízet antikvariátní knihy jen od 50 Kč výše a zdražit je tím skokově o 150% byl prostě krok vedle, to ať se na mě nikdo nezlobí. Toto opravdu není bezkonkurenční šíře nabídky a nejde tak přijmout váš argument, že některé knihy jsou prostě neprodejné. Neprodejnými se staly až po tomto zdražení, dříve se tu prodávaly téměř všechny viz. vaše prodejní grafy do 02/2023. Jinde jdou sehnat daleko levněji a ještě i s o dost levnější a hlavně různorodější přepravou. Konkurenční weby nabízejí knihy už od 5 Kč, Dobrovský dokonce nové od 9 Kč a jde to. Sám bohužel pozoruji sestupnou tendenci objemu prodeje zde na TK od března 2023, kdy došlo k tomuto rozhodnutí. K posílení potávky také nicmoc nepřispělo. Jen na prodeji předražených a nesehnatelných raritek to tady asi celé stát a k tomu dlouhodobě dobře fungovat nemůže. Stačilo zavést minimální cenu objednávky, TK by měl u 3 knih po 20,-- více % než svých nynějších 50% z jedné "nejlevnější" knihy po 50,-- a prodávalo by se tu hlavně daleko více knih a nezůstalo by to pak bohužel vše jen u velkých plánů ... Trhknih by měl dle názvu fungovat pro všechny knihy bez rozdílu a ne jen pro regulované od 50,-- a nesehnatelné/předražené.

numismat 19. 09. 2023 v 13:33
fefa: Vybiral jsem 7.9., a bylo to bez problemu. Obratte se primo na TrhKnih.

qakk 21. 09. 2023 v 14:42
No, kdyby celý proces nebyl automatický, tak asi nic neřeknu ani půl slova.. Přeci jenom reknihy, knihobot atd. mají s prodejem knih vlastní práci, když knihy fyzicky vykupují, fotí, skladují, balí, posílají apod.. Trhknih má v podstatě vše bez práce, jen zprostředkovává - a za to si brát 25%, to je nenažranost... Nehledě na předpotopní design webu, absenci domluvy s přepravci (viz třeba Aukro a smluvní ceny třeba se zásilkovnou), tragický stav databáze knih, žádnou komunikaci...

Trhknih měl velký a dlouhodobý potenciál, ale tahle snaha vyrejžovat za každou cenu víc peněz bez práce způsobuje, že se dost lidí přesouvá s prodejem jinam - i to aukro má menší provize a stejnou bezpečnost "úschovny" platby, jako je tady :(

Kazimir 24. 09. 2023 v 13:22
Knihy, za které není kupující ochoten zaplatit alespoň 100 Kč, zde nemá smysl prodávat. Úbytek prodejců nepozoruji, spíše naopak. Zato pozoruji váznutí objemu prodejů. Prodávat tituly levně se nevyplatí (a vlastně to levně ani nejde) a prodávat draho se nevyplatí také - kupující se cítí oloupen o vysokou cenu a prodávající okraden o vysokou provizi.
A tak se prodává a kupuje někde uprostřed, kdy cena ještě není pro kupujícího tak vysoká a kdy prodávající se skřípěním zubů prodá radši pod cenou, než aby neprodal vůbec.

Etana 29. 09. 2023 v 07:20
Taky se přidám - prodávám i kupuji zde knihy už dlouho a nemůžu si stěžovat na portál, ale ta provize 25% je úděsná a vzhledem k předpokládaným nákladům (jsem ekonom) i dost nepřiměřená. Navíc v poslední době přibývá kupujících s problémy (úmyslné blokování prodeje formou "objednáno" přes týden bez platby a podobně).

Bookman 29. 09. 2023 v 10:59
Zdražení poplatku je fakt vedle. Vymlouvat se na náklady... jaké? Systém je plně automatizovaný a všechnu práci dělá prodávající. Zdražili všichni, tak zdražíme taky? Avizované změny nějakých funkcionalit samozřejmě neproběhly, natož nějaká propagace. Ono to je trochu pozdě, když vás už dávno převálcovaly reknihy a knihobot, kde teda prodávájicí taky dostane za prodané knihy almužnu, ale vzhledem k zaměstnancům a celému systému to tam je obhajitelné, kdežto zde opravdu ne! Zklamali jste hodně prodejců i nakupujících. Byli jste ve své době první. Mohli jste se stát jedničkou. Nyní jste poslední.

Lustrant 06. 10. 2023 v 16:11
Prodávám zde 2 roky. S konceptem a prací Trhu jsem spokojen. Co je ale přes čáru to je razantní zvýšení provize na 25%. Minimální poplatek 25 Kč bych pochopil, ale není v pořádku vysoká provize z drahých knih. To povede prodejce jen k tomu, že prodají jinými kanály. Teď mám zrovna objednávku na knihu za 1000 Kč a dát 250 Kč provize mi přijde fakt dost. Měli by jste se nad tím zamyslet a zavést nějakou pásmovou provizi spolu s maximální výší provize.

vladimir3043 01. 11. 2023 v 08:16
Začíná být problém s přeplněnými zásilkovnami, ostatně tak jako každý rok. Kupující si ji vybere, ale než dorazí jeho platba z TK nebo než dojde k podání, je kupujícím vybraná zásilkovna už plná. Musí se kontaktovat a zjišťovat u něj náhradní vhodná a volná, hodně kupujících ale ani přes email nekomunikuje, takže pak zase to zjišťovat telefonicky, pokud telefon vůbec zvednou. Je to dost otravné a zdržující. Budou konečně už tedy i jiné slibované možnosti přepravy? Před Vánocemi by to všem pomohlo = prodejcům, zásilkovně a neotravoval by se kupující... Děkuji za případnou odpověď.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.