Sedm knih o lásce - blog - Trh knih - online antikvariát

Sedm knih o lásce

Jana Pacolová / 13. 02. 2015

Valentýn, svátek rudých růží, bílých prostěradel a semišových krabiček ve tvaru srdce. Čeká vás zoufalý plán na večer v podobě Titanicu, balíčku kapesníků a depky, že vás nikdo nechce? Nebo budete celý den běhat po obchoďáku a hystericky shánět dárek pro vaší drahou polovičku? V každém případě se vám bude hodit pár tipů na něco něžného ke čtení. Vybrala jsem sedm knih o lásce, které jsou krásné, neotřelé a mnohdy trestuhodně přehlížené. A přestože (nebo možná právě proto) knih na téma láska jsou tuny, nebyl výběr vůbec snadný. Zde jsou tedy vítězové:

Petr a Lucie

Kultovní novela Romaina Rollanda se odehrává za první světové války v Paříži. Po ulicích chodí strach a lidé kontrolují nebe, zda je nekřižují bombardovací letadla. Ale v srdcích dvou mladých lidí se rodí láska, která touží přežít všechny nástrahy doby. Ona prodává své obrazy, aby si vydělala na živobytí, jemu hrozí, že jej každým dnem povolají do armády. Teď však na ničem nezáleží, jen dýchat stejný vzduch, dotýkat se dlaní toho druhého. Petr a Lucie je čtení na odpoledne v kavárně, jen dejte pozor, ať nebrečíte nahlas.



Tajný deník Karla Hynka Máchy

O deníku našeho největšího romantika není potřeba podotýkat víc, než že je všechno, jen ne romantický. V dnešní době, kdy na nás porno stříká z obrazovek (a aktuálně v různých odstínech šedé i ze stránek knih), vás jeho soukromý život asi nijak zvlášť nepobouří, ale minimálně získáte nový úhel pohledu na povinnou literaturu. Osobně Máchu, od té doby, co znám jeho temné stránky, baštím daleko víc!




Tracyho Tygr

Thomas Tracy má tygra. Jeho tygr je černý panter a nikdo kromě Tracyho ho nevidí. Mladý muž pracuje jako skladník v obchodě s kávou a během obědové pauzy se setká s krásnou dívkou ve žlutých šatech, Laurou. I ona má svou tygřici a Tracyho tygr se do ní bezhlavě zamiluje. I Tracy a Laura k sobě zahoří láskou, jenže Thomas pak podlehne svodům bonbónů Lauřiny matky a Lauřinu lásku tím ztrácí. O šest let později se stane, že Tracyho tygra najednou vidí nejen Thomas, ale i ostatní lidé. Ve městě vypukne panika a policie vyhlásí na černého pantera hon. Příběh je tak trochu pohádkovým metaforickým vyprávěním o člověku, jeho dobrotě, snech a lásce ztělesněné do tygra, kterého dost možná má každý z nás.


Quo Vadis

Kniha polského spisovatele Henryka Sienkiewicze Quo Vadis patří ke klasikám, které provází prokletí povinné četby, tedy principiální bojkot. V tomto případě se však školní rebelové připravují o nesmírně emotivní zážitek plný silných obrazů. Příběh spojuje dvě dějové linie. První z nich je společenský konflikt ve starověkém Římě za vlády Nerona, kdy se polytheistické náboženství antiky střetává s prvními záchvěvy křesťanství. Druhá linie zobrazuje milostný příběh dvou mladých lidí, kterým společnost jejich lásku vskutku neulehčuje. Noblesní styl, kterým je kniha napsána, ještě umocňuje majestát Říma i tragédii jeho postupného úpadku.



Jíst, meditovat, milovat

Kniha, která se zbytku seznamu tak trochu vymyká. Je živá, laskavá a plná euforie. Není primárně o lásce mezi ženou a mužem (i když - existuje vůbec nějaká kniha napsaná ženou, kde by tato forma lásky chyběla?) jako spíš o lásce k sobě samotnému, ke svému životu, k jídlu, cestování, slunci a Bohu. Krásně lehká a lehce krásná.





Norské dřevo

Haruki Murakami se v posledních letech stal doslova ikonou japonského románu. Mnoho jeho knih bylo přeloženo do češtiny, ale málokterá slaví takový úspěch jako Norské dřevo. Příběh mladého muže Tóru, jehož láska z dětství trpí depresemi tak silnými, až se nakonec uchýlí do bezpečí sanatoria. On se protlouká životem vysokoškoláka a bolavé vzpomínky utápí v blouznivých nocích se spolužačkou Midori. Kniha je hořkosladkou plavbou životem od jedné lásky k druhé, voní loukou a vodou a někde v dálce tiše zní píseň Beatles, „I once had a girl, or should I say she once had me...“



Na větrné hůrce

Emily Brontë nám vypráví o kontroverzní lásce dívky z dobré rodiny a nalezence, který s ní a jejím bratrem vyrůstal na usedlosti v kopcích, kde vítr v noci kvílí jako nešťastná žena. Kate i Heathcliff mají hodně společného, jsou draví, nespoutaní a nevypočitatelní, avšak jejich různé společenské postavení mezi ně staví vysokou zeď. Ve své zvířeckosti a hluboké vášni oba zraňují své bližní, střídavě se vroucně milují a k smrti nenávidí a čtenář nakonec váhá, zda jsou to postavy kladné či záporné, zda je odsuzuje, anebo s nimi soucítí. A pak dočteme poslední stránku, zavřeme knihu a ještě dlouho zůstaneme sedět, dech zatajený a před očima větve stromů kymácející se v sychravém anglickém vzduchu.

Komentáře

Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.