Česká pošta zavádí dvourychlostní doručování - blog - Trh knih - online antikvariát

Česká pošta zavádí dvourychlostní doručování

Petr Sobotka / 28. 01. 2020

Pozor, ceny uvedené v tomto článku již nejsou aktuální!

Od prvního února 2020 zavádí Česká pošta dvourychlostní doručování u doporučených psaní. Máte tak možnost si buď připlatit a nechat zásilku dodat za současných podmínek do druhého dne, nebo požadovat současnou cenu a spokojit se s dodání do dvou pracovních dní.

Efektivně tak pošta během jednoho měsíce zdraží všechna doporučená psaní při zachování rychlosti o 10 Kč, jak je vidět v následující přehledové tabulce.

služba do konce r. 2019 od ledna 2020 (D+2 od února) D+1 od února 2020
doporučené psaní do 500 g 54 Kč 57 Kč 64 Kč
doporučené psaní do 1 kg 60 Kč 63 Kč 70 Kč
doporučené psaní do 2 kg 66 Kč 69 Kč 76 Kč

Stanovisko TrhuKnih – nezdražujeme

Domníváme se, že většina kupujících, kteří objednávají knihy doporučeným psaním, raději uspoří 7 Kč a proto Doporučená psaní nebudeme plošně zdražovat a ponecháme současné ceny (v průběhu ledna již beztak o 3 Kč zvýšené).

Praxe ukáže, zda i za příplatek 7 Kč je schopna pošta doporučené psaní dodat druhý den. Naše zkušenost ze sledování podacích čísel je taková, že u velkého počtu zásilek se ji to podaří, určitě to je více než polovina, ale pokud toto chce garantovat a nechat si za to připlatit, bude se muset spolehlivost tohoto termínu i tak zvýšit.

TrhKnih nyní neumožní kupujícím vybrat si rychlost doručení. Od 1. února proto způsoby dopravy doplníme o označení D+2, aby kupující věděl, za co platí. Situaci budeme sledovat a pokud se ukáže, že je nutné umožnit kupujícímu volbu rychlosti doručení, budeme na to reagovat.

Zásilky není nutné označovat D+2

Pošta v ceníku jasně píše „Adresní strana zásilky v prioritním režimu dodání musí být opatřena nálepkou D+1, případně výrazně označena poznámkou D+1.“ Z toho logicky vyvozujeme, že pro zachování současné ceny není potřeba Doporučená psaní nijak zvlášť označovat.

Děkujeme vám za vaši trpělivost s Českou poštou!

Petr Sobotka, provozovatel portálu

Komentáře


Peha 31. 01. 2020 v 18:32
Doporučené psaní do 2 kg D+2 od února je bohužel 69,-Kč (překlep 59,-Kč)

poutnik 01. 02. 2020 v 06:10
Ti rozumní, kdo mají v dosahu nějaké výdejní místo, už využívají Záslikovnu. Je to rychlejší, spolehlivější a pohodlnější a dnes už i levnější. Doufám, že brzo jich bude většina. Jen z poslední doby (reklamce u Zásilkovny = vyřízena během dvou dnů, reklamace u české pošty = 3 měsíce a ještě stále není vyřízeno)

petrsobotka 02. 02. 2020 v 10:03
Peha: děkujeme, opraveno.

Pauling 02. 02. 2020 v 16:18
Upozorňuji na čerstvou zkušenost. Na poštovní přepážce se mne poštovní úřednice nezeptala na formu doručení D1 nebo D2 a automaticky poslala doporučené dopisy rychlostí D1. Přišel jsem na to až při placení a byl by velký problém to zrušit, takže jsem to nechal tak. Příště si dám pozor.

Montik 03. 02. 2020 v 14:44
Mám stejnou zkušenost jako Pauling - úřednice se neptá a rovnou dává to dražší.

veronikapukacova 04. 02. 2020 v 02:18
Ach jo, co na to říct. A to jsem v poslední době Poštu opravdu chválila, protože knížka byla většinou u objednatele opravdu do druhého dne... Jsem na ně zvědavá, jak to budou ještě oddělovat. Kdo tam vymýšlí také hlouposti????

vladimir3043 05. 02. 2020 v 08:40
Úřednice na poště to od začátku února ani nevěděla, jak a že něco takového funguje. Prostě jen odbouchla v PC doporučené psaní R jak byla zvyklá a v jejich interním systému to rovnou volí rychlost D1 (prioritně). Na D2 (ekonomicky) musí totiž překlikávat, takže je to pro ni zdlouhavější a pracnější. Pokud tedy odesílající neřekne hned předem na přepážce, že to chce zaslat rychlostí D2 (ekonomicky), logicky pak zaplatí víc za téměř stejnou službu. Navíc ekonomicky jsou zatím na zkoušku zavedena pouze 2 depa, jinde se to bude zavádět až během roku, takže ať zaplatíte ekonomicky nebo prioritně ve finále to dorazí většinou stejně rychle/pomalu. Ať žije Česká pošta! :-)

Zásilkovny ale stále nemají pobočky všude ve vesnicích ani tam, kde jsou pošty a stále jsou u půlkilových dopisů o něco dražší než ČP. Navíc s tou rychlostí to také není žádná sláva, pokud to přivezete na pobočku po odjezdu kurýra (v Rokycanech třeba už kolem 10:00-11:00 = na poště to odváží až odpoledne), visí to zbytečně na té pobočce dalších 24 hodin. Ale divím se proč u balíků TRHKNIH volí jen předražený produkt BALÍK DO RUKY (DR). Jde přece zvolit i levnější služba BALÍK NA POŠTU (NP), se kterou mám daleko lepší zkušenosti. Pokud kurýr ČP nezastihne adresáta doma, balík do ruky skončí stejně na poště jako balík na poštu. Navíc byl do konce ledna v akci za 89,- Kč a sledovací číslo má také, tak už se zde měl zavést dávno! Prosím tímto pana Sobotku, aby i tuto o -20,-Kč levnější variatu přidal do výběru, ať si způsob doručení zvolí sám kupující.

PaJaNS 06. 02. 2020 v 15:24
Na tohle jsem taky koukala, když se mě najednou paní pošťačka zeptala, jestli to chci tak nebo onak. Samotné jí to připadá na hlavu. Ale musí se ptát. Balík na poštu by tady byl super, možná bude zase někdy v akci. Zasilkovnu je pro některé hůř dostupná, pošta je ve skoro každé vesnici.

Raduz 08. 02. 2020 v 18:09
Ve středu 5.2. odeslány dvě zásilky doporučeně - ekonomicky.
Ten den v aplikaci Sledování zásilek byly ve stavu Zásilka převzata do přepravy.
V tomto stavu beze změny jsou i dnes, zatím ani nejsou v přepravě... Tak doufám, že alespoň po týdnu se jich zákazníci dočkají... :-(

Tahle jejich změna možná souvisí i s tím, že mají nedostatek lidí. Od nového roku na vesnicích (nevím, jak je to ve městech) neroznáší poštu každý den, ale každý druhý den, protože nestíhají. Takže jeden den roznáší jedna doručovatelka v jedné vesnici a druhý den ve druhé vesnici - takhle nám to říkala...

Pokud jde o Zásilkovnu, tak ta má pořád dost nedostatků, těžko asi bude i na vesnicích. A ta jejich aplikace jen pro chytré mobily také není pro každého.
Při objednání knihy z e-shopu jsem pouze 1x zvolil "Zásilkovnu" a již nikdy více... Zásilku z nějakého důvodu předali DPD, které poblíž nemá výdejnu. Takže kniha skončila někde na jejich depu a pak se vrátila zase zpátky odesílateli...

veronikapukacova 09. 02. 2020 v 23:21
Tak já mám tedy z minulého týdne dvě úžasné zkušenosti. Ve čtvrtek jsem poslala knihu balíčkem druhé kategorie, v pátek ho měla paní u sebe. A ten samý den jsem poslala několik zásilek do zásilkovny, dvě z toho dokonce na Slovensko. A v pátek si je lidé vyzvedli :-) Tak snad to bude tímto stylem pokračovat :-)

PaJaNS 11. 02. 2020 v 23:14
@Raduz S DPD mají některé pobočky prý smlouvu na svoz, tak jsem to tedy pochopila. Jsem se nechala jinde ukecat, abych paní poslala zboží Zásilkovnou a i přes mega vrstvu bublinkové folie, kde se obsah ani nehnul, tak mi o dva dny později paní píše, že obsah byl totálně zničen :( Takže jsem apku Zásilkovny smazala, očividně se k cizím balíčkům chovají hůř než ČP :/ Navíc jezdit busem x kilometrů na prodejnu, kde je podatelna, se mi nevyplatí. Radši se dál projdu na poštu do vedlejší vesnice..
A s tím doručováním co druhý den jsme to teď schytali taky.. Navíc jsou chuděrky nové doručovatelky zmatené jak lesní včelky, neví, kdo co kde.. Bude ještě zábava.. Jen doufám, že se stane zázrak, na poště se praští do hlavy a klesnou ceny poštovného :))

jillybilly 16. 02. 2020 v 10:39
Včera jsem posílala encyklopedii do kapsy, balík do rozměru S. A myslela jsem, že se vyvrátím. I se zákaznickou kartou jsem na poště nechala 99! korun. Knížka byla za 100....

anett123 17. 02. 2020 v 18:10
Moje dnešní zkušenost s poštou. Odesílala jsem doporučené psaní do 2 kg ekonomicky. Paní u přepážky jsem zřetelně řekla EKONOMICKY, ještě to po mně zopakovala. Až doma jsem si všimla, že mi dopis dala za 76 kč, tedy prioritně. Nevím, jak jim to příště říct, asi začnu psát nápis Ekonomicky přímo na dopisy a balíky...

Robinx 17. 02. 2020 v 22:02
Moje dnešní zkušenost. Posílala jsem tři zásilky DOPORUČENĚ. Bohužel až doma jsem zjistila, že mi paní u přepážky zásilky účtovala jako D1 prioritní. Vůbec na nic se neptala, jakým způsobem chci poslat.

kulisea 25. 02. 2020 v 15:51
Pracovala jsem na poště, a jako bývalá přepážková narovinu říkám, že tato služba je postavená na hlavu, naprosto zbytečný výmysl. Se samotným zasláním zatím nemám zkušenost. Podle informací od bývalých kolegů, se to ani jim vůbec nelíbí.

Packa 28. 02. 2020 v 23:06
Včera jsem podávala dvě zásilky a trvala jsem na D+2, a světe div se, dnes byly obě doručeny! Takže rozdíl pouze v ceně. Kdo se ozve a pohlídá si, co za přepážkou účtují, má tu stejnou službu jako s příplatkem.

vladimir3043 14. 03. 2020 v 11:03
Jak to bude teď vůbec se zásilkovnami, které mají pobočky v obchodech, které mají být od dnešního dne minimálně 10 dní zavřené?

Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte.